Katalogtekst SEEING THE UNSEEN Sophienholm 2017-18

af Signe Heinesen

De mest potente elementer i et kunstværk er ofte dets tavshed.”        
– Susan Sontag

Vi er 9 individuelle kunstnere der alle arbejder med fokus på materialet. Vi har farven, formen, stofligheden og det personlige udtryk i centrum. Vi arbejder med værker der appellerer til nærvær og fordybelse i nuet.

Alle kunstværkerne er umiddelbart visuelle, skabt til at blive set, beskuet og har ikke ydre referencer eller tekst som en del af værket. Her er kunsten en ordløs affære som kan nydes med sanserne og et åbent sind som eneste forudsætning.

Vi vil, frem for at fortælle historier og sætte ord på, skrælle ord og betydninger af og vise værker hvor der er arbejdet med det rene udtryk på fladen. Stof, form, farve, dynamik, harmoni. Når historierne forstummer, bliver der stille. Vi forsøger med stilheden at pege ind i beskueren, ind i et almenmenneskeligt vilkår, ind i ”væren”. Væk fra det intellektuelle og ind i en mere personlig, sanselig verden. Kunsten her handler om det vi ikke forstår og ikke kan sætte ord på. Den må gerne udvide og åbne til noget mere.

I en tid hvor indtrykkene er mange og hvor sociale platforme, events og net tjenester kan underholde og informere os døgnet rundt, kan man blive fristet til at prøve at konkurrere med denne ”støj”. Men vi går den anden vej. Vi byder stilheden og tomheden velkommen som et menneskeligt grundvilkår og som et tidløst tema for kunsten.

Det er vores håb, at udstillingen vil blive et ånderum, hvor man for en tid bare kan være, sanse og opleve. Vi håber, at den ro og tilstedeværelse som udstillingen rummer, vil lagre sig i beskueren, så man får lidt af den med sig hjem når man går.

Katalogtekst af Lilian Munk Rösing